Scaunele cu sange sau de culoare foarte inchisa

Scaunele cu sange sau de culoare foarte inchisa (negru, rosu inchis) pot indica o hemoragie sau rani la nivelul tractului gastrointestinal. Asadar, apeleaza la medic oricand ai scaun cu sange sau negru pentru a afla daca suferi de afectiuni grave.

Cauzele medicale ale scaunului de culoare inchisa

Hemoragiile care au loc in partea superioara a sistemului tau digestiv cauzeaza un scaun negru, de culoarea gudronului. Ulcerele sau alte forme de iritatii la esofag sau stomac – cunoscute drept gastrite – pot cauza hemoragii. Cand sangele se amesteca cu lichidele digestive capata culoarea gudronului.

Anumite medicamente pot cauza si ele scaune de culoare inchisa. Spre exemplu, suplimentele cu fier sau medicamentele pe baza de bismut pot cauza scaune de culoare inchisa.

In alte situatii, anomalii grave de circulatie a sangelui la nivelul aparatului digestiv pot cauza scaune negre sau gudronate. Acestea sunt:

• ischemia intestinala – reducerea fluxului sanguin catre intestine.

• malformatii vasculare – deformarea unor vase de sange

• varice – proeminente ale vaselor de sange in intestine

Cauzele medicale ale scaunului rosu, cu sange

Scaunele rosii cu sange pot fi cauzate de mai multe afectiuni diferite. Scaunul poate avea culoarea rosie ca urmare a unei hemoragii in jumatatea inferioara a aparatului digestive. In unele cazuri, formarea unor polipi de natura maligna sau benigna in colon poate produce hemoragie gastrointestinala. Boli inflamatorii ale colonului precum diverticuloza, colita ulcerativa si boala Crohn pot produce scaune de culoare rosu-aprins sau maronii.

loading…


O alta cauza frecventa a scaunului cu sange o constituie hemoroizii. Acestia sunt vase de sange umflate in zona rectala sau anala. Fortarea de a elimina scaunul poate produce sangerarea.

De asemenea, orice blocaj in aparatul digestiv poate cauza scaune negre sau cu sange.

Cauzele ce tin de alimentatie

Alimentele pe care le consumi pot face scaunul sa para cu sange sau gudronat. Consumul unor alimente de culoare inchisa sau rosie pot da fecalelor o aparenta inchisa, fara sa existe o hemoragie. Lemnul-dulce, afinele, prajiturile cu ciocolata neagra, gelatina rosie, sfecla sau punciul de fructe sunt exemple de alimente si bauturi care pot schimba culoarea scaunului.

Vizita la medic si analizele recomandate

Medicul va tine cont de istoricul tau medical si va efectua un control fizic pentru a determina de ce scaunul tau are o culoare neobisnuita.

Testele de imagistica prin rezonanta magnetica, radiografiile sau tomografia computerizata il pot ajuta pe medic sa cerceteze fluxul sanguin in aparatul tau digestiv. Aceste analize vor releva orice blocaje care pot cauza hemoragia gastrointestinala.

Medicul ar putea programa o colonoscopie pentru a evalua starea colonului tau. De regula, colonoscopia este efectuata sub anestezie.

Citeste continuarea aici

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*